»Čeprav nismo konkurenčni v količini pridelanega medu, je kakovost slovenskega medu tista, ki nas uvršča med najbolj prepoznavne v svetu. Naj današnji dogodek ne bo le praznovanje dosežkov, temveč tudi navdih za nove korake k trajnostni in povezani prihodnosti.«
»Se pravi, da se lahko nekje sedem dni zadržujemo v tem zaklonišču. Maksimalno sedem dni. Opremljeno je tudi s sanitarijami, s strojnico, kjer so filter, ventilacijske naprave in pa seveda prostor za vodo in pa prostor za prebivalce.«
»Naši novinarji so se kar namučili, ker so morali pridobivati podatke od vsake od 212 občin posebej. Na koncu smo identificirali 2036 zaklonišč. In od vseh teh 2036 smo ugotovili, da jih je imelo v tistem trenutku samo 91 potrdilo o primernosti.«
»Ugotovili smo, da v zadnjem desetletju, mislim, da so se podatki nanašali do leta 2021, so izvedli manj kot 30 pregledov. V desetletju prej pa malo manj kot 300. Tako da je bilo zelo jasno, da je na tem področju popoln kaos.«
»Država nima uradne evidence o tem, kakšno je število zaklonišč na določenem območju, vendar pa na upravi za zaščito in reševanje imamo vzpostavljeno evidenco zaklonišč na podlagi podatkov, ki so nam jih posredovale občine.«
»Vinarstvo in vinogradništvo se spopadata s številnimi izzivi, vključno z vse večjimi posledicami podnebnih sprememb, spreminjanjem navad potrošnikov ter pojavom škodljivcev in bolezni. Pot, ki je pred nami, ne bo lahka, zato bo treba sektorju zagotoviti podporo.«
»Z videozgodbo Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj želimo brez moraliziranja in na simpatičen način jasno pokazati, kako lahko preprosto zavržemo manj, ostanke pa z nekaj domišljije predelamo v čisto nove jedi.«
»Med ključnimi aktivnostmi je celovita komunikacija in motivacija slovenskih gospodinjstev ter vseh drugih partnerjev v verigi preskrbe s hrano, od kmetovalcev do predelovalcev, trgovcev, gostincev in javnih zavodov, kako lahko skupaj manj zavržemo ter bolj spoštujemo hrano in planet.«
»Količino zavržene hrane lahko zmanjšamo že z nekaj ustvarjalnosti, na primer tako, da ostanke obrokov spremenimo v okusne jedi, s čimer ne le zmanjšamo odpadke, ampak hkrati prihranimo denar.«
»Predlog na ravni EU-ja je znižati količino odpadne hrane na prebivalca v trgovini na drobno, obratih prehrane in gospodinjstvih za 30 odstotkov do leta 2030 ter za 10 odstotkov v predelavi in proizvodnji.«
»Slovensko gospodarstvo je izvozno usmerjeno. Zato je aprilski obisk delegacije pokazal, da smo resno zavezani sodelovanju s Kitajsko, pa tudi z drugimi trgi sveta. Politika potovanj brez vizumov bo nedvomno okrepila naše gospodarske vezi, saj podjetjem omogoča lažji dostop do trga in ponuja več priložnosti za razvoj sodelovanja.«