»Ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so že opravili potrebne nakupe in si povzročili stroške. Poleg tega pa so gostinci prepričani, da bi lahko, glede na to, da morajo biti sejmišča ograjena in se preverja PCT, s spoštovanjem sedeče postrežbe ali prodaje po principu 'take away' uspešno omejili tveganje za širjenje okužb.«
»Še danes pravzaprav ne vemo, kako izpolnjevati ta pogoj, kako ga uveljaviti, kako ga udejanjiti. Skratka, gostinci so ogorčeni, za gostince je to kaplja čez rob.«
»Vsem ni jasno, kako ta pogoj preverjanja PCT-ja sploh izvajati, aplikacija še ne deluje. Pogoji pa so takšni, da gostinske lokale spreminjajo v ustanove, ki izvajajo represijo nad svojimi gosti, čeprav smo videli, da se bodo gostje na izkazovanje pogoja PCT zelo hitro privadili.«
»Skupaj poiščimo rešitve, da nezadovoljstva, kot smo mu bili priča v preteklih dneh in danes, ko so gostinci pozivali, naj ostro ukrepamo, naj se gremo neke vrste protest ali upor ali kakor koli že, vsekakor si tega nihče ne želi.«
»Vendar sprejemanje takšnih ukrepov tako rekoč čez noč, z danes na jutri, za to panogo, ki je tako prizadeta, je skrajno neresno, neodgovorno. Še danes pravzaprav ne vemo, kako izpolnjevati ta pogoj, kako ga uveljaviti, kako ga udejanjiti. Skratka, gostinci so ogorčeni, za gostince je to kaplja čez rob.«
»Pričakujemo, da bo naše resorno ministrstvo vendarle zavarovalo in zaščitilo interese panoge turizma in gostinstva.«
»V zakonu ni predvidenega ukrepa, ki rešuje izpad prometa, ki je nastal zaradi dolgotrajnega zaprtja v panogi. Merila so postavljena na takšen način, da ga večina gostincev in pa večina turističnih podjetij ne dosega. To je upad prometa v letu 2020 za 65 odstotkov.«
»V teh negotovih vremenskih razmerah je za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase.«
»Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost, in ne zgolj terase.«
»Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase.«
»Poudarjamo, da gostinski lokali niso bili nikoli vir okužb, zato si želimo, da se odprejo gostinski lokali po vsej Sloveniji, ne samo v posameznih regijah.«
»Najprej seveda rešujemo delovna mesta, vemo pa tudi, da je vsak posameznik, ki se je odločil za gostinstvo, v to panogo moral nekaj vlagati.«
»Tudi gostincem ob Ljubljanici je promet padel za 50 odstotkov. Pa ni, da le tarnajo, to je realna in dejanska kriza, za nas gostince je to katastrofalno.«
»Če mi priznavamo pomen zdravstveni stroki, ko predlaga določene ukrepe, bi tudi ta morala spoznati, da ko se ti ukrepi tičejo posamezne panoge, bi bilo tudi tej panogi treba prisluhniti.«
»Če se že sprejme tak odlok, potem želimo, da se omeji – če je že to nujno potrebno – le tisti segment gostinstva, za katerega oni trdijo, da je tvegan, ne pa kar vse na splošno.«